HTML

Pesti Program

Programajánló Budapesten

Friss topikok

Linkblog

Filmszemle - Kilencvenöt alkotás versenyez a díjakért

2010.01.26. 18:19 Benes Bea

Öt kategóriában 95 alkotás száll versenybe a február 2-án kezdődő és 8-áig tartó 41. Magyar Filmszemlén - mondta Novák Emil, a szemletanács elnöke a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.  

 

A filmszemlét, amely idén egy nappal rövidebb lesz, mint a korábbiak voltak, Garas Dezső nyitja meg a Palace MOM Parkban - közölte az MTI kérdésére Novák Emil. A megnyitó "szigorúan mozi" jelszóval rendhagyó lesz, aznap este több teremben is levetítik Jancsó Miklós - a versenyben egyébként nem induló - Oda az igazság című alkotását. A mustrát záró díjátadó gála a Sportmax 2 sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban lesz.

A szemletanács elnöke szerint idén a legizgalmasabb verseny a kisjátékfilmek között ígérkezik, ebben a kategóriában 33 alkotás szerepel. Kiemelte a dokumentumfilmes termést is, itt a 169 nevezett alkotásból 30-at tartott versenyben az előzsűri. A nagyjátékfilmek között 16, a tévéfilmek között 9, a tudományos-ismeretterjesztő filmek kategóriájában pedig 7 mű szerepel a versenyprogramban.

"A legfontosabb az, hogy az idei mustrát kellő nyitottsággal rendezzék meg, emellett minden film számára esélyegyenlőséget kell biztosítani" - fogalmazott elvárásairól szólva Szomjas György filmrendező, a szemlét a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal együtt rendező Magyar Filmművészek Szövetsége főtitkára, a szemletanács tagja.

A Palace MOM Park mellett idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház a szemle másik helyszíne; az információs és egyéb vetítésekkel együtt egy hét alatt csaknem 200 filmet vetítenek majd le.

A nagyjátékfilmes vetélkedésben indul új filmjével többek között Dyga Zsombor, Hajdu Szabolcs, Pacskovszky József és Sas Tamás is.

Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) főtitkára arról beszélt, hogy a szemle költségvetése idén 160 millió forintra rúg, amiből 150 milliót biztosított az MMKA. Ez ugyan kevesebb, mint a tavalyi büdzsé, de 2009-ben kiemelt rendezvény volt a jubileumi 40. Magyar Filmszemle. A magyar többségi részvételű produkciók összbüdzséje most 3,7 milliárd forint volt, és ennek 40 százalékát - 22 film esetében - fedezte az MMKA.

Változást jelent az előző évekhez képest, hogy a dokumentumfilmek versenye külön, a szemle első két napján lesz.

"Mivel egy nappal rövidebb a rendezvény, sűrűbb napok lesznek, de idén is lesznek pótvetítések" - mondta Kozma Ilona programigazgató, a szervezőbizottság elnöke. Szólt arról, hogy a filmvetítések mellett szakmai fórumok, a zsűrik nyilvános ülései (a játékfilmes és a tévéfilmes értékelés kivételével), a kecskeméti animációs fesztivál valamennyi díjazott alkotásának bemutatása is szerepel a programban. Az Uránia moziban lesz a tavalyi filmek plakátjaiból nyíló kiállítás, valamint egy magyar filmfotókat bemutató tárlat is.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy idén 120-130 külföldi vendég várható a szemlére, köztük fesztiválszervezők (az A-kategóriás fesztiválok közül Cannes-ból, Karlovy Vary-ból, Moszkvából, Locarnóból, San Sebastianból és Velencéből is), kritikusok, tudósítók, forgalmazási szakemberek. Az idei záróünnepségen is átadják a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját a legjobb játékfilmnek.

A szemle fő támogatója a T-Home, amely 3 millió forinttal járul hozzá a tévéfilm-kategória nyertesének következő munkájához.

A filmszemle egyébként vidéki vetítésekkel már január 29-én megkezdődik; idén Keszthely, Gyöngyös, Veszprém és Balassagyarmat a vidéki helyszín.

 

Monitormagazin.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pestiprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr901704395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása